Opsnoeien voor hout kwaliteit

Tussen de momenten door van het groot onderhoud, de bosexploitatie 1x per 5 jaar, doen we klein onderhoud; het verzorgen van de blijvende opstand en opsnoeien van de kwalitatief betere en meest vitale bomen voor het telen van kwaliteitshout. Kwaliteitshout heeft de meeste mogelijkheden om toegepast te worden in de houtketen.
Opsnoeien en/of opkronen is het verwijderen van de onderste takken van een boom om noestvrij hout te produceren. Opsnoeien kan zinvol zijn bij boomsoorten die hun dode takken te traag afstoten als ondersteunende maatregel bij de productie van kwaliteitshout. De hoogtesnoei gebeurt geleidelijk, om er voor te zorgen dat de boom voldoende kruin behoudt en toch de takhoudende stammantel gering blijft.

Door aandacht te hebben voo de teelt van kwaliteitshout reeds bij jonge bomen, bieden we de volgende generaties de kans op brede toepassingen van het hout. Hoe hoger de houtkwaliteit hoe mooier het eindproduct. CO2 wordt dan het langst vastgelegd, eerst in de boom die lang in het bos kan blijven, vervolgens in bijv een meubelstuk of vloer. Gunstig dus voor zowel de huidige als toekomstige generaties.

 

Werkwijze
opsnoei 1

Opsnoeiladder

Dit is een opsnoei ladder, wij gebruiken dit als alternatief voor de stokzaag.

De kwaliteit van het snoeien wordt beter. Je staat met je neus bovenop je werk, ook al sta je op 7 meter hoogte.

Arbotechnisch verantwoord. Werken met een stokzaag is belastend voor de nek en schouders en zaagsel dwarrelt gemakkelijk in de ogen.

Handzaag

Handzaag

Dit is een handzaag, wij gebruiken dit als alternatief op lorem ipsum op lorem ipsum. op lorem ipsum. op lorem ipsum. op lorem ipsum. op lorem ipsum. op lorem ipsum. .